Home Kruiden & Recepten Paddenstoelen in je latte? Dit is waarom je dat wilt

Paddenstoelen in je latte? Dit is waarom je dat wilt

by Charelle

Ongeveer een jaar geleden stopte ik met iedere dag koffie drinken. Ik merkte dat ik er te hyper van werd en daardoor veel spanning opbouwde in mijn lichaam. Niet helpend als je herstellende bent van de Ziekte van Lyme en fibromyalgie. Sindsdien probeer ik dus allerlei koffievervangers uit en onlangs ontdekte de Mushroom latte.

Koffie heeft veel invloed op lichaam en geest. Het beïnvloedt je hormoonhuishouding en heeft volgens de Ayurveda en Chinese geneeskunde drogende yang kwaliteiten. Het Ayurvedische vata-type, dat van zichzelf al vrij droog en yang is, blijft daarom beter van koffie vandaan. Daarnaast zijn er mensen die er hartklachten of andere afwijkingen door ervaren.

Toch denk ik niet dat koffie per definitie ongezond is, de kwaliteiten van koffie kunnen je in bepaalde gevallen flink ondersteunen. De drogende kwaliteit van koffie is voor sommige mensen bijvoorbeeld juist wat ze nodig hebben. Zelf drink ik nog wel koffie als ik hoofdpijn heb: koffie verwijdt de aderen waardoor het bloed weer beter van en naar het hoofd kan stromen. Om diezelfde reden verhoogt koffie ook de concentratie.

Koffie alternatieven

Toen ik een jaar geleden besloot niet meer dagelijks koffie te drinken, ging ik op zoek naar alternatieven. Zelf ervaarde ik dat als ik koffie dronk, ik erg hyper werd, mijn ademhaling heel hoog in mijn keel/borst ging zitten, ik niet meer goed geaard was en ik de hele tijd (ieder halfuur) moest plassen. Het eerste koffie alternatief dat ik probeerde was gebaseerd op paardenbloemen, ongelukkig genoeg werken die ook vochtafdrijvend waardoor ik nóg meer moest plassen. Uiteindelijk koos ik dus voor decaf koffie van een goede kwaliteit (de oploskoffie van Simon Lévelt is mijn favoriet), waarnaast ik lekker experimenteerde met drankjes als CBD latte, Chai latte, London Fog en Turmeric latte. Totdat ik onlangs op de Mushroom latte stuitte.

Mushroom Latte

Als je veel Amerikaanse podcasts luistert heb je vast weleens gehoord van Four Sigmatic, een bedrijf dat paddenstoelenmixjes verkoopt om drankjes van te maken. De Finse oprichter Tero Isokauppila weet onwijs veel van geneeskrachtige paddenstoelen en schreef er zelfs een boek over, dat ik nog graag wil lezen: Healing Mushrooms.

Naar aanleiding van de podcasts van Jess Lively was ik met name geïnteresseerd geraakt in hun Cordyceps Elixer. Een mengsel waar je veel energie van krijgt en dient als de perfecte koffievervanger. Four Sigmatic was echter nog niet in Nederland te koop en dus ging ik op zoek naar los cordyceps poeder.

Cordyceps

Cordyceps is een paddenstoel die eruit ziet als een hersentje. Interessant, want volgens de signatuurleer laat het uiterlijk van kruiden en planten ons al weten waar het voor is. Denk aan de walnoot, die eruit ziet als een brein en goed is voor je, jawel, brein. Toegegeven, het is niet de fraaiste paddenstoel die ik ooit gezien heb, maar wel een onwijs krachtige.

Niet zo fun fact (of misschien wel): cordyceps groeit op de rug van bepaalde larven en is dus niet per definitie vegan. Klik hier voor een gruesome plaatje.

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt gedroogde cordyceps (inclusief larve) al eeuwenlang gebruikt als middel bij vermoeidheid, ziekte en nieraandoeningen. Maar ook de moderne wetenschap toont aan dat cordyceps:

 • energie geeft bij sport
 • het immuunsysteem versterkt
 • het verouderingsproces vertraagt
 • het libido verhoogt
 • de bloedsuikerspiegel balanceert
 • de bloeddruk verhoogt (voor mensen met een lage bloeddruk)
 • en helpend kan zijn bij hartklachten en zelfs kanker.

Doordat cordyceps de bloeddruk verhoogt kan het ook helpen bij duizeligheid en vermoeidheid.

Helaas voor mij kon ik toen nergens los cordyceps poeder vinden. Nu wel, zoals hier. Het is wel verkrijgbaar in capsules, die je eventueel open kan maken om het poeder eruit te halen, maar die kwamen alleen in plastic potjes. Als het op supplementen aankomt probeer ik altijd te kiezen voor een glazen verpakking en een biologische variant.

Wat ik wél vond was de Mushroom Latte van Mattison. Behalve cordyceps bevat deze latte-mix ook kaneel, cacao en reishi. Die laatste is een andere krachtige paddenstoel en een onmisbaar middel in de TCM, waar hij Ling Zhi genoemd wordt. Reishi staat ook wel bekend als de ‘king of mushrooms’.

Reishi

Reishi is een adaptogeen, dat wil zeggen dat hij je lichaam helpt om te gaan met de effecten van stress, zoals weinig energie of hormonen die uit balans zijn. Een adaptogeen helpt zowel op de korte termijn, dus op het moment dat je stress hebt, als op de lange termijn bij stress. In het laatste geval helpt het adaptogeen je veerkrachtiger om te gaan met stress waardoor je minder vatbaar bent voor de effecten van stress.

Over het algemeen kun je reishi niet eten, daar is de paddenstoel te hard voor. In plaats daarvan wordt hij gedroogd en gekookt, waarna de bouillon gedronken wordt. Net als bij bottenbouillon dus. Een zeer geconcentreerde bouillon kan ook opgenomen worden in een tinctuur. Daarnaast is er reishi poeder verkrijgbaar dat je bijvoorbeeld door je smoothie kunt doen.

Onderzoek heeft aangetoond dat reishi helpt bij:

 • Vermoeidheid
 • Terugkerende infecties (bronchitis, longontsteking, keelontsteking, etc.)
 • Leveraandoeningen
 • Allergieën en astma
 • Spijsverteringsproblemen, maagzweren en lekkende darm
 • Huidziekten
 • Auto-immuunziekten
 • Diabetes
 • Virussen
 • Hartproblemen
 • Slaapproblemen en insomnia
 • Nervositeit en depressie

Dat reishi invloed heeft op zoveel verschillende aandoeningen, komt dus doordat reishi een adaptogeen is. In het geval van ziekte ervaart het lichaam stress, reishi helpt dan de hormoonhuishouding weer in balans te brengen, wat heling bevordert. Daarnaast versterkt reishi het immuunsysteem.

Cacao en kaneel

Ook de cacao en kaneel in de Mushroom latte maken het tot de ultieme koffievervanger. Zo verhoogt cacao onze focus en draagt het bij aan een goede werking van de spieren. Kaneel zit vol antioxidanten, beschermt onze hersenen en stabiliseert de bloedsuikerspiegel.

De smaak van de mushroom latte bevalt mij prima. Ik verwarm 2 theelepels van het poeder met 250ml water en 100ml havermelk in een pannetje en giet het dan in een herbruikbare koffiebeker. Ik merk dat ik het niet iedere dag wil drinken, omdat je echt merkt dat het een krachtig middel is, maar ik vind het zeker fijn om mee af te wisselen. Het proberen waard dus, mocht je ook op zoek zijn naar een fijn koffie-alternatief.

Sindskort staat bij Bagels & Beans ook een mushroom latte op de kaart, maar toen ik hier navraag naar deed bleek er óók koffie in te zitten. Dus in dat geval is het geen koffievervanger, maar een koffievariant.

Disclaimer: I’m not a doctor or fytotherapist. This article does not contain any prescriptions or advice. I’m only sharing which herbs and supplements I am taking myself and have positive experiences with. Please do your own research and talk to your herbalist or healthcare provider before beginning a new herbal routine or take any supplements.

Meer lezen?

Dit artikel bevat affiliate links.

VERDER LEZEN