Home Slow Working Mijn zoektocht naar Helderheid. Hoe ik mijn pad bewandel
helderheid-zoektocht

Mijn zoektocht naar Helderheid. Hoe ik mijn pad bewandel

by Charelle

Als coach help ik mensen meer helderheid te krijgen over hun volgende stap. Iets wat ik soms best wel grappig vind, want ik vergelijk mezelf nogal eens met een verstrooide professor die niets helder heeft. ‘Maar’, zei mijn coach, ‘juist omdat jij zelf áltijd op zoek bent naar helderheid, naar rust in de chaos en het duidelijk krijgen van wat je wilt en wie je bent, ben jij dé aangewezen persoon om ook anderen daarbij te helpen.’ Ze heeft gelijk, maar daar moet ik wel geregeld aan herinnerd worden.

De afgelopen jaren heeft mijn leven eigenlijk maar in het teken van één ding gestaan: het ontdekken van wie ík ben. Ik heb nooit echt gepuberd en heb een lange tijd gewoon gedaan wat mijn ouders en docenten op school van mij verwachtten. Ik zei na wat zij zeiden, nam het aan voor waarheid. En als een vriendin dan iets heel anders vond, dan vond ik dat maar gek. ‘Hoe kon iemand nou zo denken?’ Zo was één van de overtuigingen die ik vroeger heb meegekregen dat kamperen stom is, dat het voor arme mensen is. Waarom zou je gaan kamperen als je zo’n fijn huis hebt? Waarom zou je in eentje gaan liggen als het regent? Waarom zou je met een wc-rol onder je arm in de rij gaan staan bij toiletten? Nee, mensen die gingen kamperen waren gek.

Afgedwaald van mijn pad

Pas toen ik 20 was begon ik mijn eigen weg te zoek in de overtuigingen, in de patronen. En dat ging met vallen en opstaan. Zo ben ik lange tijd ziek geweest (Lyme en chronische pijn) en inmiddels ben ik ervan overtuigd dat ik ziek werd, omdat ik mezelf uit het oog had verloren. Dat ik zo ver van mijn ware pad was afgedwaald, dat ik letterlijk omviel. Om van daaruit het leven opnieuw onder de loep te nemen en mijn pad terug te vinden. Ook dat was een lang proces.

En nog steeds, nog steeds ben ik iedere dag op zoek naar wat er in alignment is met wie ík ben en wat enkel ruis is. Ik beeld het me vaak in als een pad. Een pad met obstakels: omgevallen bomen, struikgewas met doorns, drijfzand, muggen. Maar ook een pad met verleidingen, die je vervolgens laten afdwalen. Alsof er constant aan je getrokken wordt. Net zoals dat wanneer je in een toeristisch gebied loopt, mensen je allerlei restaurants in proberen te trekken.

Olifantenkerkhof

Iedere keer word ik weer uitgedaagd te pauzeren, te voelen, stil te staan. Welke kant gaat mijn pad op? Het pad dat in alignment is met mijn waarden, met wat ik belangrijk vind en met de persoon die ik ben en wil zijn. Maar ook het pad dat vraagt om commitment, om focus. Een pad dat me vraagt iedere keer weer in te checken om te kijken of ik niet per ongeluk een pad in ben geslagen vol rozengeur en manenschijn, maar dat uiteindelijk uitkomt bij een verlaten olifantenkerkhof.

Want als ik één ding weet is dat zolang ik blijf lopen op mijn pad, ik in alignment kom en ben met wie ik werkelijk ben. En dat dit enkel een spier is die ik train. En dat ik steeds helderder zie hoe mijn pad eruit ziet en ik steeds sneller kan bijsturen en de volgende stap kan zetten. Zodat ik stapje voor stapje mijn ware pad bewandel.

Snorlex

Op dit moment bewandel ik mijn eigen pad. Maar sta ik ook voor een grote boom of Snorlex die niet opzij wil. En dat betekent niet dat ik moet afslaan, dat ik een andere kant op moet. Het betekent dat het tijd is voor een nieuwe les, een nieuwe belemmerende overtuiging die ik mag herschrijven, om zo de volgende stap te zetten. En zo, stap voor stap, boom na boom, Snorlex na Snorlex, mijn eigen verhaal te schrijven. Het verhaal van wie ik echt ben. Een verhaal waarin alles helder is.

Heb jij ook een boom uit de weg te ruimen? Ben jij op zoek naar Helderheid zodat je vol vertrouwen je volgende stap kunt zetten? Bekijk dan eens deze bundel van mijn e-book HELDER + de mini-cursus Remember Clarity, waarin je 4 technieken leert om meer helderheid te krijgen!

VERDER LEZEN