Home Spiritualiteit Wat is een sjamaanse reis (en hoe doe je het)
sjamaanse-reis

Wat is een sjamaanse reis (en hoe doe je het)

by Charelle

Vorig jaar bezocht ik een ‘shamanic healer’ in Amerika. Dat is iemand die zich, terecht, geen sjamaan noemt, maar wel de healing methoden van de sjamaan gebruikt. Zij leerde mij sjamaanse reizen te maken om contact te maken met mijn spirit guides en heling in te roepen voor mijn chronische pijn. Sindsdien is ‘shamanic journeying’ één van mijn favoriete vormen van meditatie en een techniek die ik veel inzit in mijn coaching sessies. In dit artikel leg ik je uit wat een sjamaanse reis is en hoe ook jij een ‘shamanic journey’ kunt maken.

Wat is een sjamaan?

Een sjamaan is een heler, of medicijnman, die tussen verschillende staten van bewustzijn ‘reist’. Zo beweegt hij tussen onze normale staat en diepere lagen van bewustzijn die wij met ons blote oog niet waarnemen, maar die er wel zijn. Deze diepere lagen worden ook weleens ‘the other world’ genoemd. De sjamaan beoogt in de diepere lagen van bewustzijn heling, kracht en inzichten te verwerven om mensen te helpen die het nodig hebben. Een sjamaan werkt wordt altijd begeleid door ‘spirit guides’ of ‘allies’ die hun helpen om dat te vinden waar ze naar op zoek zijn

Wat is sjamanisme?

Het sjamanisme is een van de oudste vormen van spiritual healing die er bestaat. Sjamanen geloven dat de oorzaak van ziekte en kwalen altijd te herleiden is tot spirituele onbalans, het sjamanisme richt zich op het herstellen van die balans. Dat gaat op talloze manieren, afhankelijk van het probleem, maar belangrijk zijn onder andere het reinigen van energie, het terugvinden van vergeten delen van onszelf en het helen van overleden voorouders.

Wat is een sjamaanse reis?

In een sjamaanse reis, of shamanic journey, reis je af naar de diepere lagen van je bewustzijn. Naar dimensies die het fysieke lichaam niet kan waarnemen. Er bestaan vele namen voor deze plek die buiten onze fysieke werkelijkheid ligt, zoals de spirituele wereld, het parallelle universum, de andere wereld (‘the other world’) en de droomtijd.

Wanneer je een sjamaanse reis maakt kom je in een trance staat terecht.Dat klinkt eng, maar eigenlijk kom je bij elke vorm van meditatie wel in een vorm van trance terecht. Zelfs als je diep in gedachten verzonken bent en je de wereld om je heen compleet bent vergeten, bevind je je eigenlijk al in een trance staat. Een lichte trance is te vergelijken met een dieper gevoel van bewustzijn of een droom.

Het doel van een sjamaanse reis is niet om de realiteit te ontsnappen,maar om dieper in de werkelijkheid te duiken. Als fysiek mens met een lichaam zijn we beperkt, maar onze ziel is dat niet. Tijdens een sjamaanse reis maakteen stukje van ons bewustzijn zich los om dimensies te ontdekken die we ons lichaam niet kan waarnemen. Het is dus niet zo dat we ons lichaam volledig verlaten, we sturen enkel een stukje van onszelf erop uit.

Het belangrijkste is dat je je open en nieuwsgierig opstelt als je een sjamaanse reis maakt. Het kan zijn dat je reis heel levendig is, dat je beelden ziet en het bijna voelt als een lucide droom. Maar het kan ook zijn dat je geen beelden ziet maar enkel een bepaald gevoel ervaart. Dat is allebei prima.Waarschijnlijk ervaar je ook allerlei vreemde, onverklaarbare dingen. Ervaringen die je niet begrijpt, die voor jou geen boodschap hebben. Schrijf die dingen wel op, misschien zegt het je nu niets, maar begrijp je op een later moment de betekenis ervan. Een sjamaanse reis valt niet te voorspellen en het onderbewustzijn spreekt in metaforen, hoe vaker je een in een verruimde staat  van bewustzijn treed, hoe makkelijker je die metaforen zult herkennen.

Wat is een spirit guide?

Sjamanen werken met ‘spirit guides’, met gidsen. Een spirit guide kan een plant, dier, mens, overledene of engel zijn. Of een intergalactisch wezen zoals Abraham (Hicks), of de Hators van Tom Cenyon. Misschien is het zelfs een tekenfilmfiguur, volgens de healer van wie ik leerde reizen hoeft het allemaal niet zo serieus. Zo kwam ze geregeld Eeyore of Tijgetje tegen uit Winnie The Pooh.

Je komt je gidsen vanzelf tegen als je een sjamaanse reis maakt. Voel je vrij om ze vragen te stellen. Ze zijn hier om je te helpen. Misschien hoor je het antwoord in eerste instantie nog niet, maar hoe vaker je contact maakt met je spirit guides, hoe beter je ze leert kennen en je ruimte maakt voor conversatie. Je spirit guides zijn ook nu, in dit moment, bij jou. Je hoeft dus niet per se een reis te maken om ze te erkennen of om hulp te vragen, maar het is wel een fijne manier om ze (beter) te leren kennen. Bovendien sta je tijdens een reis open waardoor het ook voor je guides makkelijker is om met jou te communiceren.

Daarnaast is er nog zoiets als je krachtdier of totemdier, die zich ookin een sjamaanse reis aan je kan onthullen. Een krachtdier representeert een bepaalde kracht of energie van een groep dieren. Zoals de tijger kracht en schoonheid representeert en de wolf creativiteit en intelligentie.Waarschijnlijk zijn dit kwaliteiten van jou die je op dit moment nodig hebt of juist verder mag ontwikkelen. De kracht van je totemdier draag je bij je en blijft meestal je hele leven hetzelfde, maar het kan ook veranderen.

Maak je voor het eerst een sjamaanse reis? Zet dan de intentie om je spirit guides te ontmoeten, zij kunnen je begeleiden op al je andere reizen.Vraag ze wat ze jou willen vertellen. Wie ze zijn. Misschien geven ze antwoord in worden, laten ze je iets zien, of geven ze je een cadeautje. Hoe dan ook geven ze je inzichten die jou verder helpen op jouw werkelijk pad, op het pad van jouw ziel.

Zo maak je een sjamaanse reis

Setting. Het is het beste als je een rustig plekje opzoekt voor je sjamaanse reis. Ik ga meestal op mijn bed liggen en sluit de gordijnen. Het duister is het rijk van het onderbewustzijn, waardoor het in het donker makkelijker is om door de lagen van je bewustzijn te reizen.

Soms steek ik een kaarsje aan, dat ik na mijn reis weer uitblaas. Zo zit er een duidelijk begin en eind aan de reis, wat kan helpen om volledig terug te komen in het hier en nu. De vlam kan ook het symbool zijn van jouw intentie om in de fysieke wereld te blijven en enkel een stukje van jezelf eropuit te sturen.

Reizen gaat bij mij altijd beter met achtergrond ‘muziek’, bij voorkeur shamanic drumming. Op YouTube vind je talloze video’s met shamanic drumming. (Dit is mijn favoriet.) Het is het beste om muziek uit te kiezen die zo lang duurt als jij wilt reizen, omdat er altijd een ‘call back’ aan het eind van een drumsessie zit, waarbij jouw ziel wordt teruggeroepen naar het nu. Het is fijn om die ‘call back’ nog mee te maken en niet halverwege de muziek te stoppen met je reis, al dat wel kan.

Ritmische percussie met trommels of ratelaars wakkert de trance staat aan en brengt je brein in de Theta brainwave. Theta bestaat tussen waken en slapen, waarbij je dus duidelijk met één been in de fysieke wereld bent en meteen andere in de droomtijd. Theta is waar je de diepste spirituele connectie ervaart.

Ontspan. Voordat je begint kun je een aantal yoga oefeningen doen, een paar keer diep ademhalen of je zelf even goed los schudden. Doe wat voor jou nodig is om rustig te worden en te kunnen ontspannen.

Intentie. Voordat je begint kun je in gedachten om bescherming vragen tijdens je reis of je intentie zetten. Bijvoorbeeld dat je je spirit guides wilt ontmoeten.

Sluit je ogen en stel je een portaal naar de andere wereld voor. Dat kan een deur zijn, een draaikolk van energie, een lift, een poort, een grot,een trap of tunnel. Alles wat er in je opkomt is goed. Door je een portaal voor te stellen geef je jouw bewustzijn het signaal dat je nu naar een andere laag gaat.

Stap door het portaal en in je reis. Laat jezelf ontdekken en ervaren.Beelden, gevoel, geluiden en geuren komen spontaan voorbij. Een sjamaanse reis gaat niet over controle, over visualiseren, het gaat over het hebben van een beleving buiten je rationele mind om. Onthoud dat je ook tijdens je reis nog in je lichaam bent, je bent niet helemaal weg en hoort dus nog steeds voorbijrijdende auto’s of ervaart jeuk aan je voet. Word je hier door afgeleid? Geeft niets. Merk het op en laat je zelf weer terug in je reis glijden.

Je mag tijdens je reis altijd vragen stellen. Aan dieren, aan bomen en planten, aan alles dat je op je reis tegenkomt. Vraag bijvoorbeeld: ‘Ben jij mijn spirit guide?’, of ‘Is er iets dat je mij wilt laten weten?’

Als je het gevoel hebt dat je reis compleet is, of je hoort dat het tempo van de muziek toeneemt, dan is het tijd om terug te keren. Loop terug naar je portaal, of stel hem je opnieuw voor. Ga er doorheen en voel hoe je weer helemaal in je lichaam komt. Voel je ziel in je hart en je geest in je voeten, hoofd, armen en benen.

Blijf even liggen, haal een paar keer rustig adem, voel het bed of de stoel onder je en merk de geluiden om je heen op. Als je klaar bent open je je ogen en schrijf je op wat je hebt ervaren, ook als je het gevoel hebt dat je geen interessante reis hebt gemaakt, of wanneer je niet begrijpt wat je reis betekende. Sterker nog, de kans is groot dat zodra je aan het schrijven gaat,je de boodschap ineens wel begrijpt. Je mag zoveel of weinig opschrijven als je wilt.

Sluit je ogen nog even en voel dankbaarheid voor je spirit guides en de perfectie van je reis, zoals hij was. Blaas eventueel je kaarsje uit. En ga verder met je dag.

In mijn coaching sessies begeleid ik jou onder andere door een sjamaanse reis om meer helderheid te verkrijgen. Benieuwd? Boek een gratis Remember sessie en ontdek hoe ik jou meer helderheid kan geven.

Of download alvast gratis mijn Geleide Sjamaanse Reis!

VERDER LEZEN