Home Slow Living De uitnodiging van de winter
uitnodiging-winter

De uitnodiging van de winter

by Charelle

In traditionele culturen werd de winter gezien als een tijd van naar binnen keren. Een tijd van reflectie, intuïtie en de reis naar binnen. De lange, donkere nachten van de winter geven ons de kans om de mysteries die wij in ons dragen, te ontrafelen. Zoals het sap van de boomschors zich in de winter terugtrekt in de warme wortels, zo mogen wij ons terugtrekken in onze innerlijke rijkdom.

De uitnodiging van de winter

De winter nodigt je uit om weg te stappen van het felle, actieve leven. Om de tijd van grote levensveranderingen achter je te laten. Om te genieten van consistentie en stabiliteit. Om je leven te versimpelen zodat je de subtiele laag van de andere wereld kunt waarnemen. Om af te stemmen op je zachte, innerlijke stem. Op de magie van de wereld om je heen, van de details van porseleinen kopjes, het gevoel van een warme hand in de jouwe en de waardering van de fijne stof van je pyjama of kerstjurk. Op de maan en de sterren die hun subtiele licht boven je schijnen en op de vorm van de sneeuwvlokjes die wel of niet gaan vallen.

Wat ik in de winter uitnodig

De winter is een tijd waarop ik mijn notitieboekjes vaker gebruik. Mijn tarotkaarten op meerdere plekken in huis binnen handbereik liggen. Waarin ik de subtiele smaak van kruidenthee beter tot me neem en haar medicijn laat doorwerken op diepere lagen van mezelf. De winter is een tijd die mij helderheid geeft, die mij keer op keer laat zien wat ik belangrijk vind en wat niet. Die mij laat reflecteren op wat ik wil loslaten in mijn leven, wat er mag blijven en wat ik in mijn leven wil uitnodigen.

Herken jij de winter?

De winter is niet alleen een tijd van het jaar. Ieder van ons kent ook haar eigen, persoonlijke winters. Onze relaties kennen winters, tijden waarop we reflecteren op onze band, waarop de spanning en sensatie even te rusten komt: for better or worse. De tijd waarin we tevreden zijn met wat we hebben of inzien dat het tijd is om een relatie of situatie los te laten. We kennen winters in ons emotionele leven en in ons fysieke leven, wanneer we het stadium van ouderdom betreden.

Winter is de fase waarin een project tot zijn einde komt. Het is de laatste week van de donkere maan, de laatste week van je maancyclus. Winter is de tijd waarin je verstilt en soms de tijd van een sleur.

De winter stabiliseert en geeft helderheid. En toch…

Keer op keer wordt je gevraagd de winter uit je leven te laten. Om in yang-modus te blijven en je rustige, vrouwelijke, intuïtieve kant te laten voor wat hij is. Onze cultuur ziet spanning en een bewogen leven als het ideaal.

Maar wat als je de winter eens volledig omarmt? Wanneer je de winter verwelkomt en haar zachte licht laten schijnen op delen van jezelf die je nog niet kende. Op je eigen innerlijke wijsheid, op stukjes van je schaduw en op dat waarvan je weet dat het je vanbinnen oplicht: op het zetten van intenties voor de tijd die komen gaat.

En dat door gewoon te zijn met de duisternis van de winter. Door te verstillen en haar aanwezigheid te voelen, te waarderen. Door het volledige spectrum van je emoties te doorvoelen. Zonder oordeel, zonder wanhoop. Door jezelf volledig te omarmen, te bekijken en op jezelf te reflecteren. Alsof je een maansteen in het maanlicht houdt en je laat vangen door al haar kleuren, licht en diepte. Je laat vangen door al het licht dat in jou zit.

Het licht vinden door het donker te erkennen. Helderheid verkrijgen in het duister… Je hoeft het niet alleen te doen. In mijn gratis Remember sessies houd ik mijn lantaarntje voor je uit, zodat jij weer een stap kunt zetten naar jouw werkelijk pad, te midden van de duisternis.

VERDER LEZEN