Home Slow Living Marie Kondo je mind voor meer helderheid
marie kondo mind

Marie Kondo je mind voor meer helderheid

by Charelle

Ik lees altijd tien boeken tegelijkertijd, ben geabonneerd op welgeteld 66 podcasts, volg altijd een of andere cursus en lees het liefst ook nog alle e-mail nieuwsbrieven van mijn squad aan inspiratiebronnen. Inderdaad, ik ben nieuwsgierig en leergierig. En ja, dat is soms een beetje overweldigend.

Tijd om op te ruimen

Zoals laatst. Toen ik echt door de bomen het bos niet meer zag. Ik nam zoveel externe informatie tot me dat ik even helemaal vergat wie ik zelf was. Dat ik vergat af te stemmen op mijn innerlijke wijsheid, mijn eigen inspiratie en ideeën. Mijn innerlijke stem kwam niet boven alle andere stemmen uit, kwam niet door de informatie tsunami die ik iedere dag absorbeerde als een spons.

Het was tijd om op te ruimen. Om keuzes te maken. Welke boeken, podcasts en cursussen droegen echt bij aan de persoon die ik wil zijn? Aan hetgeen ik wil leren? Wat ging me echt helpen en van welke informatie word ik werkelijk blij?

The Hunger Games

Jaren geleden al stopte ik met het kijken van het nieuws. Als ik ergens laag van in mijn energie kom te zitten is het namelijk wel het journaal dat je ieder uur om de oren slaat. Ik vraag me überhaupt vaak af waarom we ieder uur moeten horen wat voor leed de wereld doormaakt. Niet echt Law of Attraction verstandig, lijkt me. Het journaal doet me altijd denken aan The Hunger Games. Waar Katniss iedere avond in de lucht geprojecteerd ziet wie er allemaal gesneuveld zijn. Maar goed, dat terzijde. Het was tijd om mijn heggenschaar te zetten in de hoeveelheid content die ik dagelijks tot me nam.

Marie Kondo

Natuurlijk heeft Marie het over het opruimen van je fysieke omgeving, wat ik alleen maar kan toejuichen want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd (wat niet betekent dat mijn huis al een sticker verdient van Marie, integendeel).

Maar wat nu als we Marie Kondo’s lijfspreuk ‘does it spark joy?‘ eens toepassen op alle informatie die we tot ons nemen? Op al die 20 nieuwsbrieven die ik dagelijks in mijn inbox ontvang, bijvoorbeeld? Welke van geven me echt joy en welke voelen als een verplichting om te lezen? Die laatste: unsubscribe.

En laat ik ook eens door mijn Instagram feed gaan. Welke mensen sparken joy voor mij? En wie kan ik beter ontvolgen? (Spoiler: Ik ontvolgde zo’n 100 mensen.)

Dan is er nog die TBR-list (to be read list) met meer dan 300 boeken. Een lijst met allerlei boeken die ik anderen me hebben aangeraden, boeken die prijzen hebben gewonnen, of waarover ik iets las in een tijdschrift of op een blog. Welke van die titels geven me joy? Welke boeken kan ik niet wachten om te lezen? Alle andere boeken? Van de lijst af. Ook al hebben ze een prijs gewonnen of heeft ‘iedereen’ het gelezen (behalve ik).

Ga eens voor jezelf na, welke informatie die jij dagelijks tot je neemt geeft jou joy? En welke echt totaal niet? Alle informatie die je geen joy geeft verwijder je (zoveel mogelijk) uit je leven. Misschien tijdelijk, misschien voor altijd.

Zo ontstaat er ruimte voor jouw eigen wijsheid. Want in jouw zit ook een boek, een podcast, misschien wel een 24-delige serie. Lees en luister die eerst eens. En kijk dan welke content daar een mooie aanvulling op is. Om jouw spark nog wat extra joy te geven.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen meer helderheid in je leven te krijgen? Je te herinneren wie je werkelijk bent en je innerlijke stem te horen? Plan een gratis Helderheid sessie met mij!

VERDER LEZEN