Home Slow Living Zo ga je om met hoogsensitiviteit (3 technieken)
hoogsensitiviteit

Zo ga je om met hoogsensitiviteit (3 technieken)

by Charelle

Als je hoogsensitief bent dan verwerkt je zenuwstelsel prikkels intenser. Hierdoor kost of geeft iedere impuls van buitenaf je meer energie dan bij iemand die niet hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is een kracht met veel positieve kanten, maar het vraagt je wel extra te letten op je energie en op welke prikkels je toelaat. In dit artikel vertel ik daar iets over, inclusief drie technieken die je direct kunt toepassen.

Overprikkeld

Als je weet dat je hoogsensitief bent, wordt je je automatisch meer bewust van alle prikkels om je heen. Prikkels zijn in dit geval alle factoren die je zenuwstelsel stimuleren; alles wat je fysiek en energetisch waarneemt.

Als je zenuwstelsel constant wordt blootgesteld aan heftige prikkels, dan raakt het overprikkeld. Dat kan leiden tot allerlei mentale en fysieke klachten, hoofdpijn tot burn-out en van chronische vermoeidheid tot een zwak immuunsysteem. Dat wil je voorkomen, zodat je genoeg energie overhoudt om te besteden aan de dingen waar je energie van krijgt. Zodat je de kracht van je hooggevoeligheid kunt inzetten voor positieve dingen, zoals het helpen van anderen, voor creativiteit, ondernemerschap, of het versterken van elk ander talent.

Wat ik doe om niet overprikkeld te raken

Met de jaren heb ik geleerd om altijd oordopjes in mijn jaszak te hebben. Voor een lawaaierige tramrit, voor een alarm dat onverwacht afgaat in een winkel, voor als ik strand op een treinstation. Ook weet ik welke winkels en lunchtentjes ik liever niet bezoek vanwege harde muziek of een onprettige sfeer. Maar ook bij welke koffietentjes ze klassieke of rustige muziek draaien die niet te hard staat.

Inderdaad, ik raak snel overprikkeld van harde geluiden. Daarom kocht ik onlangs ook noise-canceling headphones (ik heb deze). Een echte lifesaver in de trein, tijdens een wandelingetje door de stad, of wanneer ik boodschappen doe bij Albert Heijn. (Tip 2: bij Ekoplaza draaien ze geen muziek, daar doe je heerlijk rustig boodschappen).

Daarnaast heb ik op mijn laptop f.lux geïnstalleerd, een programmaatje dat het licht van je scherm wat minder intens maakt en je daardoor minder prikkelt. Op mijn telefoon heb ik soortgelijke app geïnstalleerd, maar de meeste telefoon komen tegenwoordig standaard met deze functie. Bij instellingen kun je ergens voor ‘avondstand’ kiezen en aangeven van hoe laat tot hoe laat je die aan hebt willen staan. Bij mij staat hij 24 uur per dag aan.

Een aantal technieken om je te beschermen

Allemaal leuke handigheidjes, maar er zijn ook praktische technieken die je kunt toepassen om met je hoogsensitiviteit om te leren gaan. Hiermee wil ik nog eens benadrukken dat hoogsensitief zijn een kracht is. Ik vind het zonde wanneer mensen zichzelf in de slachtoffer rol plaatsen omdat ze ‘HSP hebben’. In de eerste plaats heb je geen HSP, het is simpelweg een kwaliteit. De een ziet slecht een heeft een bril nodig, de ander heeft atletische spieren en is goed in sport, de ander heeft een extra fijn afgesteld zenuwstelsel en is hooggevoelig. Het zijn allemaal kwaliteiten en niets is beter of slechter dan het ander.

Hieronder deel ik een paar technieken die je, als je de hooggevoelige kwaliteit in jezelf herkent, helpen te weren tegen prikkels. Zodat je je kracht kunt inzetten voor dingen die jou energie geven.

1 Leer jezelf kennen

Maak eens een kort lijstje met tien dingen die jou veel energie kosten, zonder dat ze je ook energie opleveren. Denk aan boodschappen doen of stofzuigen. Tenzij het gevoel van een schoon huis je heel veel energie geeft, dan staat stofzuigen wellicht niet op dit lijstje. Misschien ben je geneigd om ook sporten op te schrijven, maar ik denk dat sporten voor veel mensen ook energie oplevert. Zelfs voor mensen die veel fysieke klachten hebben kan een zachte bewegingsvorm uiteindelijk energie opleveren. Dus ga eens goed na, welke dingen kosten alleen maar energie?

Maak nu een lijstje met vijf mensen die je een negatief gevoel geven, met of zonder reden. Mensen met wie je afspreekt maar waarvan je je realiseert dat je eigenlijk net zo lief niet met ze had afgesproken (of nog liever helemaal niet, eigenlijk).

Nu weet je wat en wie je energie kosten. Kijk eens of je deze dingen en mensen minder vaak kunt doen en zien. Of of je een manier kunt vinden waardoor ze minder energie kosten.

In mijn geval kost reizen met de tram me altijd erg veel energie. Als ik ergens heen ga waar ik veel energie wil hebben, kies ik daarom voor een Uber. Dat zie ik niet als verwend of lui, want iemand die slecht ziet zet ook gewoon een bril op. Die zegt ook niet: ‘een bril is voor mensen met luie ogen, daar doe ik niet aan mee’. De Uber is in dit geval iets wat ik nodig heb om optimaal te functioneren, om met mijn volle energie ergens aanwezig te zijn. Leuker voor mij en voor de mensen om me heen.

2 Visualiseer licht

Door jezelf te gronden en je voor te stellen dat je beschermd wordt door een veld van licht en energie, geef je aan je onderbewuste door dat je beschermd bent. Je pikt minder snel prikkels op en laat je niet zo snel uit het veld slaan. Voor je beeldvorming: een boom is ontzettend goed gegrond en kan wel tegen een briesje, de blaadjes zijn minder goed gegrond en fladderen bij ieder briesje alle kanten op. Ze worden sneller geprikkeld.

Jezelf gronden gaat als volgt:

  1. Ga rustig zitten of staan en sluit je ogen.
  2. Haal een keer diep adem en breng je aandacht naar je ademhaling.
  3. Stel je voor dat er vanuit je voeten boomwortels, of wortels van licht diep de aarde in gaan. Héél diep, totdat ze zich bevestigen aan de kern van de aardbol.
  4. Je zet de intentie dat alle energie die je niet meer nodig hebt, alle energie die niet van jou is maar die je per ongeluk hebt opgepikt, de aarde instroomt. Daar wordt de energie gereinigd en vernieuwd en stroomt via je voeten zo terug in je lichaam.
  5. Stem je af op je energieveld. Zit het dicht tegen je lichaam of voelt het ver weg. Kun je bijvoorbeeld de kast voelen die een paar meter verderop staat? Dan heb je een wijd energieveld. (Ook als je denkt dat je de kast voelt, voel je hem waarschijnlijk. Sta er niet te lang bij stil.)
  6. Trek nu je hele energieveld dicht naar je lichaam toe, tot een afstand die voor jou fijn voelt.
  7. Visualiseer dat er een licht in jouw favoriete kleur vanuit het universum op je schijnt en zo jouw hele energie veld reinigt.
  8. Nu kun je besluiten om een extra laag beschermende energie van de aarde om je energieveld heen te leggen. Of om je veld te beschermen met denkbeeldig glas, vuur, of een symbool zoals een roos. Je kunt het niet verkeerd doen, de intentie dat je energie beschermd is, is voldoende.
  9. Voel je lichaam op de stoel of je voeten op de grond. Haal nog eens diep adem. Open je ogen.

3 Smeer je in met olie

Olie legt letterlijk een laagje over je zenuwstelsel en verzacht het. Hierdoor is het beter beschermd tegen prikkels en kalmeer je het wanneer het al aan veel prikkels heeft blootgestaan.

Ik vind het het prettigst om een beetje olie in mijn bad te doen (een klein scheutje, je hebt minder nodig dan je denkt). Als ik uit bad kom en me heb afgedroogd ligt er nog een dun laagje olie op mijn huid.

Een andere manier is om een grote handdoek op je bed te leggen en een kwartiertje voor jezelf opzij te zetten. Smeer jezelf met aandacht in, lichaamsdeel voor lichaamsdeel. Dit is een hele mooie manier om je lichaam beter te leren kennen en het te bedanken. Het draagt jou toch de hele dag. Doe daarna een strandjurkje aan en laat de olie een halfuurtje intrekken.

Je kunt allerlei soorten olie gebruiken, van sesamolie tot avocado olie en olijfolie. Die laatste is mijn favoriet omdat die erg lang houdbaar is. Kijk of je een variant kunt vinden in een glazen fles, dat is vriendelijker voor het milieu.

Benieuwd hoe je jouw hoogsensitiviteit als kracht kunt inzetten? Hoe het je kan helpen om dichterbij jezelf te komen? Om de helderheid te krijgen die je zoekt? Plan een gratis Helderheid sessie met mij!

VERDER LEZEN